Tillbaka

Norrtäljes biblioteksbuss

Norrtälje kommun
Runt om i kommunen
Hemsida
Kommunlogotypen för Norrtälje kommun

Norrtälje Stadsbibliotek var den första verksamheten i Sverige som gjorde DigiGuiden tillgängligt för sina besökare. Faktum är att idén om prefabricerade IT-guider ursprungligen kläcktes på ett möte där Biblioteken i Norrtäljes IT-samordnare Peter Svärdh deltog.

Biblioteksverksamheten i Stockholmskommunen består av totalt 9 bibliotek. Stadsbiblioteket ligger i kommunens kärna.

Utöver bibliotekens lokaler, som är utspridda över den 6000 km2 stora kommunen, har även invånarna tillgång till mobil biblioteksverksamhet i form av en cykel, båt och en biblioteksbuss.

Våren 2022 levererades kommunens nya biblioteksbuss, som omsorgsfullt tagits fram av bibliotekets egna personal i samarbete med leverantören av bussen. En av bussens många funktioner är en låsbar monter på hjul där bibliotekens olika verksamheter står på display. Under en period visades bibliotekens nya DigiDel-verksamhet i montern.
Bland VR-headset, robotar och en informationstavla finns några DigiGuider.

Norrtälje kommuns nya biblioteksbuss finns en monter där vi visar upp olika delar av verksamheten inom Kultur och fritid.
Under premiärturerna med nya bussen fins information om kommunens DiqiDelverksamhet i montern. Här berättar vi om var verksamhet, visar upp Datorskolans IT-guider och skyltar med digital teknik.

På bussen finns en pärm med DigiGuider som besökarna kan bläddra i ombord. Guiderna förvaras i två lådor i bussen sa att de kan tas fram på begäran.
DigiGuiderna finns även att hämta på flera av Norrtälje-biblioteken. Där står de på display i ett ställ av metall som beställdes av en tredjepartsleverantör redan 2019.

Bokbussen i Norrtäljes vitrinskåp med DigiGuider