Om Datorskolan

Med fullt fokus på digital delaktighet

Vårt hjärta klappar för att varje individ, oavsett bakgrund eller ålder, ska känna sig hemma online. 

Med hjälp av DigiGuiden ger vi dig konkreta steg och guider för att erövra den digitala världen. Vi tror på en digital framtid där alla är inkluderade.
Kontakta oss
DigiGuiden används i en handledning på ett bibliotek.

Historian bakom Datorskolan

Från hjärtat i Roslagen

I början av 2018 kunde Österåkers bibliotek i Åkersberga välkomna Rasmus till deras lokaler för att hålla de första personliga handledningarna.

Efter 4 års tjänstgöring på Apple hade Rasmus tagit steget att följa sin dröm och starta sitt egna företag. Hemkommunen blev den första kunden.

Under den första dagen kom 3 besökare. Veckan därpå 5 stycken. Den tredje veckan hängde 7 personer på låset för att få gratis handledning.

Mellan 2018-2022 har Datorskolan samarbetat med kommunerna Norrtälje, Österåker, Täby, Sollentuna och Lidingö. 

I en gemensam ansökan för bidrag från Stärkta bibliotek beviljades för att utveckla koncept och tjänster för att tillgängliggöra digitalt lärande i bibliotekets lokaler.

Att lära sig om en skärm från en skärm är svårt för digitala nybörjare. Det var grundidén när DigiGuiden utvecklades tillsammans med personalen på biblioteken.

Med färdiga instruktioner på papper kan fler lära sig mer. DigiGuiden används för handledning, kursverksamhet och som ett sätt att inspirera. Med DigiGuider kan personal i offentlig sektor enklare lära ut digitala färdigheter, utan att behöva producera utbildningsmaterial själva.

Byggnaden där Österåkers bibliotek finns mot en blå himmel
En informationsfolder med inbjudan till en fotokursEn informationsfolder med inbjudan till en kodkurs för barn ligger på ett bord
Ett ställ med DigiGuider står på ett bord. Bakom stället sitter en kvinna i en soffa och läser en DigiGuide i lugn och ro.

DigiGuiden

Enkla foldrar för digitalt lärande

Under ett Stärkta bibliotek-projekt 2019 föddes idén till ett sortiment av pedagogiska guider om teknik. 

Samlingen av manualer är designade för att göra det lättare att förstå och använda digitala verktyg, oavsett tidigare erfarenhet. 
Läs mer om DigiGuiden