Praktiska sajter för kurser

Publicerad 08/02/2023
Nördvarning! Att arrangera en kurs kan vara en utmaning. Det finns ett antal hemsidor och tjänster som kan hjälpa dig att underlätta processen. I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på några av dem och diskutera deras fördelar och nackdelar. Minimalistisk timer https://timer.singuerinc.com/ Gruppdiskussioner, fikapaus eller bensträckare - att sätta en timer på […]
En abstrakt bild av blå akvarellfärg på ett vitt papper

Nördvarning! Att arrangera en kurs kan vara en utmaning. Det finns ett antal hemsidor och tjänster som kan hjälpa dig att underlätta processen. I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på några av dem och diskutera deras fördelar och nackdelar.

Minimalistisk timer

https://timer.singuerinc.com/

Gruppdiskussioner, fikapaus eller bensträckare - att sätta en timer på storskärmen är ett bra sätt att respektera tiden. Med denna hemsida är det enklare än någonsin. Tryck på tärningarna längst ned i högra hörnet för att lägga till 5 eller 1 minut. Det går även bra att bara klicka på tangenten 5 eller 1 för att addera minuter. Använd tangenten “-” för att ta bort en minut.

Bonus: tryck tangenten F11 för att få helskärm.

Fördelar: lätt att använda & minimalistisk

Nackdelar: lång domän att komma ihåg

Whiteboard med anteckningar

https://www.eraser.io/

Låt dig inte skrämmas av startsidan. Ibland är det användbart att skissa upp saker eller skapar modeller. Med gratistjänster Eraser är det en fröjd för ögat. Om du är bekant med att arbeta med kortkommandon så kommer du älska denna tjänst. Ala funktioner för att lägga till text, skapa cirklar, fyrkanter, streck osv. har tydligt märkta kortkommandon.

Bonus är att det går att lägga till anteckningar på sidan av canvasen. Det går dessutom att samarbete med inbyggd röstchatt (!!!) och exportera dina färdiga altser som PDF:er.

Om du regelbundet håller kurser på samma ämne kan du verkligen fördjupa dig i Eraser och återanvända dina whiteboards som sträcker sig oändligt långt. Bokstavligt talat.

Fördelar: många funktioner

Nackdelar: lätt att kreativiteten tar överahand

Skapa presentationer med Slides

https://www.google.com/slides/about/

Givetvis funkar PowerPoint alldeles utmärkt, men Google Slides är en gratistjänst som i princip är identisk med PPT.

Fördelar: lätt att använda & gratis

Nackdelar: kan vara struligt med Google Drive om du använder annan molntjänst

Ta bort bakgrunder från bilder

https://www.remove.bg/

När du skapar en presentation eller vill snygga upp dina bilder kan det vara praktiskt att snabbt och enkelt kunna ta bort bakgrunden bakom ett objekt. Detta är superenkelt med remove.bg. Ge det ett försök och se hur bra det funkar!

Fördelar: snabbt & enkelt

Nackadelar: i vissa fall kan den komprimerade kvaliteten vara irriterande

Hantera PDF:er online

https://www.ilovepdf.com/

Ge dig själv möjlighet att enkelt hantera dina PDF:er online. Oavsett om du behöver slå ihop flera PDF:er för att förenkla utskrifter, snabbt konvertera många filer till pdf:er eller helt enkelt vill organisera dina dokument, så är det möjligt att göra alla dessa dagliga ärenden med hjälp av denna gratistjänst. Lösningen är snabb och enkel och du kan känna dig trygg att det är säkert att använda. Med ett par enkla steg är du på väg att hantera dina PDF:er på nolltid!

Fördelar: massa funktioner som annars kostar multum

Nackadelar: ingen inbyggd funktion för att redigera texten i PDF:er enkelt

Skapa quizzar

https://kahoot.com/

Det norska företaget Kahoot är sedan länge etablerade som en av de största plattformarna för att skapa, genomföra och analysera quizar. Om du inte än har gett Kahoot en chans, se detta som en tydlig signal!

Kahoot är ett bra verktyg för att fånga upp studenternas deltagande. Du kan skapa flera olika typer av quizar som kan anpassas efter ämnet du undervisar. Efter att du har skapat quizet kan du bjuda in studenter att delta genom att ange en unik kod som de kan använda för att gå med. När alla har gått med kan du enkelt se deras resultat och följa deras framsteg. Du kan även skapa egna instruktioner och inställningar för att få det bästa ut fallet av din quiz.

Fördelar: gör lärandet roligare

Nackdelar: alla funktioner kräver premium