Håll en mailkurs

Publicerad 16/11/2021
Få konkreta tips och inspiration på hur du kan arrangera en kurs kring en hörnsten i den digitala tillvaron - e-post.Detta ämne är utmärkt att även arrangera som en öppen workshop eller för personlig handledning/individuell hjälp i verksamhetens lokaler.Guiderna som länkas direkt i inlägget utgör underlaget för både dig som kursledare och för de som deltar i kursen.
Alfabetbrickor på ett bord. De stavar ordet “EMAIL”

Det är superkul att lära sig tillsammans! Men det kan vara väldigt svårt att få alla att känna så när man lär sig i grupp. Av denna anledning är det av yttersta vikt att du som kursledare hjälper gruppen att fokusera på samma sak. Därför kan du använda DigiGuider som underlag för kurser som du skall arrangera.

På den här sidan hittar du förslag på upplägg för att arrangera ett gäng olika kurser på ämnet Mail.

Att tänka på när du håller en kurs

Välj ut 1-3 stycken guider och sätt ihop dem till ett kurspaket. Förse alla kursdeltagare med ett varsitt exemplar av de guider ni skall gå igenom och inta scenen och hjälp fler att upptäcka den digitala världens under tillsammans!

Genom att gå igenom guiden på egen hand innan du håller kurser kan du få en uppfattning om vilka rubriker ni kan hoppa över eller fokusera mer på under kursens gång. Vem vet, kanske kan du dela med dig av dina egna erfarenheter från att lära dig en ny app innan du lär ut den?

Räkna alltid med att kursen kommer ta längre tid än du tror, trots att svårighetsgraden kan vara låg enligt guidens framsida.

Guiden utgör ett underlag för lärande genom praktisk tillämpning och diskussion och du kommer säkerligen uppleva att vissa deltagare i kursen är mer eller mindre beroende av dig som kursledare.

Kursupplägg: Skapa ett Gmail-konto


Du behöver

  • Dator till varje deltagare
  • Deltagarnas personliga telefoner
  • DigiGuide

Denna kurs passar sig utmärkt för små grupper. Då snackar vi 2-4 personer. Det är viktigt att varje deltagare har med sig sin mobiltelefon för att kunna ta emot ett SMS och bekräfta mailadressen. När deltagaren har skapat ett Gmail-konto kan du uppmuntra hen att ta med sig någon av de andra guiderna som rekommenderas i detta inlägg för att fortsätta lära sig hemma.

Använd guiden "Skapa ett Gmail-konto" för kursdeltagarna under kursen.

Kursupplägg: Gmail på dator


Du behöver

  • Personlig dator för varje deltagare
  • DigiGuide

Se till att alla är uppkopplade till internet och har stängt ned alla fönster på datorn innan ni sätter igång. Kan också vara värt att fråga respektive deltagare om de redan har ett mailkonto och isåfall informera om fördelarna med att ha två mailkonton. Kurser är helt oberoende av om användaren använder en PC-dator, Mac eller Chromebook. Denna kurs handlar om Gmails webmail, det vill säga hemsidan gmail.com, och den ser nästan identisk ut för alla!

Använd guiden "Introduktion till Gmail.com" för kursdeltagarna.

Kursupplägg: Mail på iPhone eller Android


Du behöver

  • Personlig telefon för varje deltagare
  • DigiGuide
  • En assisterande kursledare

Se till att alla deltagare har ett mailkonto och kan sitt lösenord. Om du inte har möjlighet att kontrollera detta innan kursen kan det vara en god idé att avsätta extra tid för detta i början av kursen. Det kan vara praktiskt att ha en kollega som hjälper till i en sådan situation.

Använd guiden "Mail-appen: Del 1" för iPhone-användare och guiden "Gmail-appen" för Android-användare.

Inlägget uppdateras löpande.