Håll en kurs om iPhone

Publicerad 16/11/2021
En grundkurs är alltid uppskattat. Men det gäller att hålla det till just grunderna för att alla skall känna sig glada när de lämnar kursen. Ta hjälp av den här artikelns tips på hur du kan arrangera kurser för nybörjare som använder iPhone. Det finns ett par olika typer av upplägg som behandlas i inlägget och guiderna finns länkade så att du enkelt kan ladda ner dem och träna. Använd gärna videon som länkas i inlägget när du håller din kurs.
En iPhone ligger på ett bord.

Världen förändrades år 2007 när Steve Jobs, en av grundarna till Apple, steg upp på scenen och berättade för publiken att företaget skulle introducera tre nya revolutionerande produkter.

Den första: En musikspelare med en stor tryckskärm.

Den andra: En revolutionerande telefon.

Den tredje: En omvälvande enhet för internetkommunikation.

Så, tre saker, sade han och repeterade alla tre produkter; En iPod med tryckskärm, en telefon och en enhet för att gå ut på internet.

En iPod, en telefon och en enhet för att gå ut på internet, repeterade han.En iPod, en telefon...

Fattar ni? Det här är inte tre separata produkter - det är en enda enhet. Och vi kallar den för iPhone.

För många är det fortfarande ett under att en smart telefon kan göra alla dessa saker. Och betydligt mycket mer.

I den här artikeln kommer du att få förslag på olika kursupplägg på hur du kan arrangera på ämnet iPhone.

Att tänka på inför en iPhone-kurs


  • För vissa så har iPhone blivit synonymt med smarta telefoner. Därför kan det vara bra att informera potentiella kursdeltagare om att det är enkelt att identifiera om hen äger en iPhone; på baksidan av alla iPhone-modeller finns nämligen den välkända Apple-logtypen.

  • De flesta iPhone-modeller har exakt samma funktioner. På senare år har Apple gjort en större distinktion mellan modellernas funktioner, men det gäller främst kamerafunktionerna. Därför spelar det sällan någon roll hur gammal telefonen är.

  • För att deltagaren skall kunna ladda ned tredjepartsappar från appbutiken App Store behöver hen kunna sitt Apple ID. Det finns ett enkelt sätt att göra detta på direkt från telefonens inställningar. Gå till Inställningar > Ditt Namn > Lösenord & säkerhet > Ändra lösenord. Observera att detta kommer att logga ut personen från andra Apple-enheter(t ex en iPad). Informera personen om att hen skall ange det nya lösenordet när någon av hens Apple-enheter ber om Apple ID eller iCloud-inloggning.

Kursupplägg: Introduktion till iPhone


Du behöver:

• En egen telefon att använda för demonstrationer

• Projektor + Lightning till HDMI-adapter

• Deltagare med egna telefoner

• DigiGuider

Dessa guider är utmärkta att hålla en 45-60 minuters introduktion till iPhone. DigiGuiden "iPhone/iPad: Appar" är ett index över några av de förinstallerade apparna som finns på alla iPhone-modeller. Låt kursdeltagarna leka runt med Kompass-appen och passa på att visa vattenpasset(!) eller låt dem välja ut en varsin app som de vill ställa frågor kring och testa.

Guiderna om telefonappen och SMS är väldigt praktiska och fyllda med den grundläggande information som krävs för att använda en iPhone som en telefon, det vill säga ringa samtal och skicka SMS. Lägg stort fokus på att ingjuta principen om bottenradsmenyn, det vill säga raden med ikoner längst ned på skärmen. Detta är ett återkommande tema i flera appar på iPhone.

Guiden om App Store kan vara bra att skicka med deltagarna som de får testa på hemma. Kom gärna med ett konkret tips på en app att ladda hem. Kanske någon av dina favoritappar? Se dock till att appen är gratis att ladda ned och använda för att inte sätta deltagaren i en situation där hen startar en prenumeration av misstag. I slutet av guiden finns lite olika förslag som du kan falla tillbaks på om du känner dig obekväm att lämna en personlig rekommendation!

Kursupplägg: Appfokus


• En egen telefon att använda för demonstrationer

• Projektor + Lightning till HDMI-adapter

• Deltagare med egna telefoner

• DigiGuider

Appar, appar, appar. Tänk vilken grej. De flesta är gratis, sjukt praktiska och dessutom ofta bra tidsfördriv. Att hålla en kurs om appar kan tyckas vara väldigt abstrakt, men med hjälp av DigiGuiden "Ladda hem appar: App Store" så kan det förhoppningsvis bli lite mer konkret vad en app är och varför alla borde kunna hämta appar.

Längst bak i guiden finns olika exempel på appar att hämta. Vissa av de apparna har även egna DigiGuider, så det kan vara lämpligt att välja ut en eller flera och ha de nära till hands under kurstillfället! Till exempel Sveriges Radio Play.

Kursupplägg: Höst/vårstädning


• En egen telefon att använda för demonstrationer

• Projektor + Lightning till HDMI-adapter

• Deltagare med egna telefoner

• DigiGuider

Denna kurs hålls förslagsvis på fredagar pga "Ordning och reda, pengar på fredag".

Skämt och sido. Det verkar finnas ett uppdämt behov hos många att rensa i sin digitala närvaro. Det är sällan på grund av brist på utrymme i enhetens lagringsutrymme eller moln, utan ofta på grund av att enheten faktiskt blir mindre användarvänlig när skärmen är fylld av onödiga appar.

I detta förslag på kursupplägg kan du hjälpa deltagarna att skapa lite mer ordning och reda. Se dock till att låta deltagarna själva ta initiativ till att radera saker.

DigiGuiden om appen Anteckningar är utmärkt att introducera som en enkel ordbehandlare för att göra kom ihåg-listor och inköpslistor eller bara skriva ned korta anteckningar. Att lära sig organisera hemskärmen är bra att kunna för att göra telefonen mer användarvänlig. DigiGuiden som handlar om att städa i iPhone går igenom ett par praktiska knep för att rensa webbinformation, tvångsavsluta appar och rensa samtalslistan.

Har du önskemål om fler förslag på kursupplägg? Bara att höra av dig via kontaktformuläret.

Inlägget uppdateras löpande.