All Digital Weeks pågår!

Publicerad 16/03/2023
Mellan den 17 april–7 maj 2023 är det än en gång dags för All Digital Weeks. Digital delaktighet må stå högst upp på agendan för många av oss varje dag. Men det är ett par veckor varje år som detta viktiga ämne får ännu mer fokus. Yippie! Digidelnätverket har publicerat kampanjmaterial direkt på sajten. Dessutom […]
Logotypen för All Digital Weeks

Mellan den 17 april–7 maj 2023 är det än en gång dags för All Digital Weeks. Digital delaktighet må stå högst upp på agendan för många av oss varje dag. Men det är ett par veckor varje år som detta viktiga ämne får ännu mer fokus. Yippie!

Digidelnätverket har publicerat kampanjmaterial direkt på sajten.

Dessutom finns en kunskapsbank som är fullproppad med grymma länkar som kan vara till stor användning för att handleda. Under rubriken "Material till handledare" finns dessutom DigiGuiden listad!

Glöm inte att anmäla arrangemanget till DigiDel här.

Använda DigiGuiden under All Digital Weeks 2023

Licensen för DigiGuiden täcker alla kommunala verksamheter. Detta betyder att exempelvis äldreboenden, mötesplatser, kontaktcenter eller bibliotek kan göra materialet tillgängligt i tryckt format. All Digital Weeks kan alltså firas av ännu fler verksamheter än bibliotek.

Ett bra sätt att tillgängliggöra DigiGuider är att välja ut ett gäng guider och placera dem i ett ställ. Lidingö Stadsbibliotek har exempelvis detta ställ i sina lokaler:

DigiGuiden-
Stället kommer från Butiksställ.se och innehåller 30 eller 40 st guider i A5-format.

Metoder för att använda DigiGuiden under All Digital Weeks

Det brukar pratas om att det, väldigt förenklat, går att arbeta med DigiGuiden på två olika sätt: passivt och aktivt.

Att arbeta passivt med DigiGuiden innebär att ställa ut guiderna i ett ställ på golvet eller på ett bord. Sedan får helt enkelt besökare till verksamheten själva plocka på sig de guider de tycker är intressanta och lärorika. Läsaren kan ta med sig guiden hem och lära sig i sin egen takt.

Att arbeta aktivt med DigiGuiden innebär i korta drag att en medarbetare (t.ex. en bibliotekarie) har med sig ett gäng guider till individuella handledningssessioner. Det går att läsa en guide tillsammans för att låta personen exempelvis skapa sin första kalenderhändelse. Det finns guider för kalenderappen i både iPhone/iPad och Samsung-enheter. Att använda guiderna för att planera, genomföra och repetera en kurs är också ett sätt att arbeta med materialet aktivt.

Dessa två metoder går att applicera både externt och internt. Tänk om personalgruppen också skulle få sig ett litet kunskapslyft under All Digital Weeks? En idé är att välja ut en guide inför varje torsdagsmöte som gruppen tillsammans går igenom och fördjupar sig i. Ett tips är att bjuda på kaffe, fika och Cookies.

Konkreta förslag: aktiviteter under All Digital Weeks

Arrangera en kurs med DigiGuiden

  1. Välj ut en guide som du känner dig bekväm i att lära ut
  2. Formulera ett tema
  3. Skapa en snygg inbjudan med mallarna från Hjälpcenter eller i Canva.
  4. Bjud in deltagare till kursen

Vill du göra det enkelt för dig själv? Spana in de färdiga kursuppläggen direkt på DigiGuiden.se/blogg.

En god idé är att göra guiden tillgänglig för besökarna till kursen redan innan kurstillfället. Då kan gruppens lägstanivå höjas avsevärt så att ni kan fokusera på att få allt att funka på plats.

De flesta guiderna i katalogen lämpar sig för kurser men här är några favoriter:

Bjud in till personlig handledning

Gör det tydligt att personen som anmäler/droppar in till handledningen inte nödvändigtvis behöver veta vad hen vill ha hjälp med. Ha ett äss i rockärmen och dra fram din favoritguide. Hitta gärna en guide som har låg svårighetsgrad och hög användarnytta.

Håll ett quiz om iPad

Oavsett om priset är äran eller en fruktkorg så sitter ett quiz aldrig fel.

Hör av dig till kontakt@datorskolan.com om du vill hålla ett quiz så kan du få ta del av färdiga quizzar på ämnet iPad.