Gruppkurs med DigiGuiden

Publicerad 03/12/2021
Det är superkul att lära sig tillsammans! Men det kan vara väldigt svårt att få alla att känna så när man lär sig i grupp. Av denna anledning är det av yttersta vikt att du som kursledare hjälper gruppen att fokusera på samma sak. Därför kan du använda DigiGuider som underlag för kurser som du skall arrangera.
Olika guider ligger på ett bord med en växt och en kopp kaffe och en telefon

Det är superkul att lära sig tillsammans! Men det kan vara väldigt svårt att få alla att känna så när man lär sig i grupp. Av denna anledning är det av yttersta vikt att du som kursledare hjälper gruppen att fokusera på samma sak. Därför kan du använda DigiGuider som underlag för kurser som du skall arrangera.

Generellt om DigiGuider i kurser

Om du själv redan har bläddrat i en DigiGuide så vet du i runda slängar hur de är uppbyggda. På framsidan av guiden anges vad den handlar om samt svårighetsgrad och användarnytta. Inuti guiden finns rubriker som anger vad respektive segment handlar om. Bilder i kombination med text och steg-för-steg-instruktioner ger läsaren konkreta tips att tänka på när man lär sig en ny tjänst, app eller funktion

DigiGuiden-

Rubrikerna i guiden indikerar som sagt vad respektive segment i guiden handlar om. Rubrikerna är satta i en ordning för att en nybörjare skall få hjälp att öppna en app och använda den för första gången. Ibland finns det till och en rubrik med stegen som krävs för att starta upp ett konto, till exempel

Bilderna erbjuder läsaren att få en överblick över de viktigaste knapparna på skärmen samt konkreta exempel på exempelvis vad en lämplig text är i ämnesfältet i ett mail.

Steg-för-steg-instruktionerna är steg att bocka av - ett efter ett - för att komma vidare och upptäcka tjänsten som ni tränar på eller genomföra en given uppgift.

Att tänka på när du håller en kurs

Det går alldeles utmärkt att välja ut 1-3 stycken guider och sätt ihop dem till ett eget kurspaket. Förse alla kursdeltagare med ett varsitt exemplar av de guider ni skall gå igenom och inta scenen och hjälp fler att upptäcka den digitala världens under tillsammans!

Genom att gå igenom guiden på egen hand innan du håller kurser kan du få en uppfattning om vilka rubriker ni kan hoppa över eller fokusera mer på under kursens gång. Vem vet, kanske kan du dela med dig av dina egna erfarenheter från att lära dig en ny app innan du lär ut den?

Guiden utgör ett underlag för lärande genom praktisk tillämpning och diskussion och du kommer säkerligen uppleva att vissa deltagare i kursen är mer eller mindre beroende av dig som kursledare.

DigiGuiden-
Räkna alltid med att kursen kommer ta längre tid än du tror, trots att svårighetsgraden kan vara låg enligt guidens framsida.

Förberedelser inför kursen

Som du säkert redan känner till så är vissa guider anpassade för vissa typer av telefoner. Exempelvis Doro eller iPhone. Av den anledningen är det därför även viktigt att du är tydlig med om modellen på telefonen spelar någon roll när du tar emot anmälningar till kursen. Här kommer ett par andra saker som du kan tänka på när du arrangerar en kurs:

Sätt förväntningar

Det finns en stor risk att en person som är över- eller underkvalificerad anmäler sig till kursen. Av den anledningen är det smart om du ringer ett samtal till alla deltagare inför kursen för att sätta korrekta förväntningar.

"Det kommer att vara ungefär [X antal] deltagare som är nyfikna nybörjare på kursen..."

"Vi kommer att gå igenom XYZ..."

"Tyvärr har vi inte möjlighet att hjälpa dig med att föra över bilder från kamera till datorn vid kurstillfället..."

"Om du har frågor så ser vi till att besvara dem så gott vi kan och vi lär oss tillsammans..."

"Det är första gången jag håller en kurs på ämnet så jag skall göra mitt bästa för att det skall vara enkelt och roligt för alla deltagare..."

Genom att göra detta kommer du dels vara säker på att alla har korrekt information om tid och plats men också undvika missnöjda kursdeltagare. I det långa loppet kommer det öka sannolikheten att fler deltagare anmäler sig till framtida kurser.

Fundera över förkunskaper

Låt säga att du har plockat ut två guider som du vill använda för att arrangera en kurs. För exemplets skull kan vi leka med tanken att kursen heter "Grunder i smart telefon".

Till din hjälp har du guiden "Scrolla, svepa & klicka" samt guiden som handlar om grundläggande ord. Genom att ögna igenom guiderna kommer du snabbt att se att innehållet i dessa två guider är på en nivå som är väldigt grundläggande. Därför kan du med gott samvete marknadsföra kursen mot "totala nybörjare".

När du planerar kursen kan du ta hjälp av guidens innehåll och lägga till och ta bort sådana saker som du inte tycker det finns plats för. Sy ihop en logisk ordning och försök att förhålla dig till hur kursdeltagarna tar emot respektive segment.

När kurstillfället är över kan du låta deltagarna ta med sig DigiGuiderna hem för att fortsätta repetera. Vid nästa tillfälle kan ni följa upp och bekräfta att alla är på samma nivå innan ni går vidare.

Följ upp direkt

Hur ofta svarar du på enkäter? Personligen undviker jag det allra helst. Om jag däremot är väldigt nöjd eller väldigt missnöjd med en upplevelse så har jag ingenting emot att lägga 30 sekunder på att besvara ett par korta frågor.

Stockholms lokaltrafik(SL) använder ibland pappersenkäter som delas ut till pendlare under själva färden. Här fångar SL upp deras användare i den miljö som enkäten faktiskt handlar om. När jag har betraktat dessa undersökningar förvånas jag över hur många som faktiskt vill fylla i enkäten, trots att de kanske är stressade och på väg till jobbet.

Om du väljer att göra en enkät, gör den på papper! Håll den kort men se alltid till att inkludera dessa två frågor:

- Hur sannolikt är det att du återvänder till en kurs på [verksamhetens namn]?

- Hur sannolikt är det att du rekommenderar en kurs på [verksamhetens namn] till en vän?

Enkäten kan vara helt anonym och du väljer själv vilken skala som passar bäst.

Och förresten, om du inte vill hålla på att dela ut papper - uppmuntra deltagarna att kludda ned sina intryck på en whiteboard efter kursen!

I samband med en enkät kan du även passa på att samla in önskemål på nya kurser. Det är också ett perfekt tillfälle att få lite idéer om vilka DigiGuider du saknar och skulle vilja kunna erbjuda. Om du får några förslag som du tycker vore lämpliga som ämne på en guide - skicka ett mail!

Praktiska detaljer

Ja, vi vet hur det brukar börja. Strul med projektorn, folk kommer sent och så vidare. Här kommer några tips på grejer du kan preppa innan kursen sätter igång!

Skriv ut DigiGuider
Det kan vara lämpligt att ha ett par extra guider till hands. Kanske kan du till och med skriva ut ett par exemplar på A3-papper? På så vis kan du enklare peka på guiden från din plats i rummet. Även vissa deltagare med nedsatt syn kan uppskatta att ha större text när de skall fokusera.

Ladda dina enheter
Lättaste sättet att undvika sladdkaos är att se till att telefoner, plattor och datorer har batteri. Då blir det förhoppningsvis en sladd mindre.

Förse dig själv med block och penna
Under kursens gång kommer du att få frågor som inte är relevanta där och då. Då är det praktiskt att snabbt kunna anteckna frågorna för att kunna adressera dem när det är lämpligt.

Ta med en vattenflaska
När en blir nervös är det inte helt ovanligt att en blir fumlig också. Gör dig själv en tjänst och undvik vattenglaset nära enheterna. En vattenflaska med kork kan vara en riktig lifesaver.

Erbjud handsprit och servetter i entrén
Om det är kallt ute kommer folk vara snuviga. Servetterna är praktiska för att hjälpa till med det, men även för att enkelt kunna rengöra en smutsig skärm.

Vädra ur rummet
Det är skönt med frisk luft. Om det öppna fönstret inte skapar korsdrag kan du kanske till och med lämna det öppet under hela kurstillället?

Kontrollera att projektorn eller skärmen funkar
- Kontrollera vilken adapter som behövs för dina enheter
- Koppla in enheten och kontrollera hur lång tid det tar innan projektorn/skärmen går i viloläge

Duka bordet
Det är så trevligt att miljön ser representabel ut när deltagarna anländer. Stolar och bord som är omsorgsfullt placerade ger ett gott första intryck. Tänk dig att du dukar ett bord för dina gäster! Se till att bordet inte står för nära dig. Det kan orsaka en obekväm position för nacken under längre perioder. Det är också viktigt att deltagarna som sitter längst bort från dig kan höra dig tydligt när du pratar.

Planera in en paus
Dels för dig själv men också för deltagarna. Fem minuter räcker. Det är bättre än inget.

Sätt en lapp på dörren
Om du vill göra det enkelt för dig själv så räcker det med en post it-lapp med information om att utrymmet är upptaget eller att en kurs pågår. På så vis kan nyfikna handtagsryckare hållas borta så att ni kan fokusera på varandra.


Förhoppningsvis har detta inlägg hjälpt dig att känna dig lite mer redo inför ditt kurstillfälle. Om du har egna tips som du tycker skall inkluderas i texten - tveka inte att höra av dig!