Lär ut iPad till nybörjare

Publicerad 08/02/2023
Att lära digitala nybörjare att använda en iPad kan vara utmanande och roligt på samma gång. I en handledningssituation kan det dessutom vara svårt att veta var en skall börja någonstans. I det här inlägget kommer du att få tips på en rad olika övningar som du kan falla tillbaka på när du introducerar en […]
En hög med böcker. Överst i högen ligger en iPad

Att lära digitala nybörjare att använda en iPad kan vara utmanande och roligt på samma gång. I en handledningssituation kan det dessutom vara svårt att veta var en skall börja någonstans. I det här inlägget kommer du att få tips på en rad olika övningar som du kan falla tillbaka på när du introducerar en digital nybörjare till iPad.

Alla övningar kretsar kring att bygga en grundläggande kunskap om iPaden och dess funktioner. Det är bra om du som handledare känner dig bekväm med grundläggande användning av iPhone eller iPad, eftersom de är väldigt lika.

Knappar på iPad

På en iPad finns det en rad olika knappar som är bra att känna till för att få ut mesta möjliga av enheten. Här är en lista över de olika fysiska knappar och deras funktioner:

Hemknappen

Denna knapp tar dig till hemskärmen. Den går att likna vid en livboj, eftersom den alltid kommer att ta dig tillbaks till “ursprungsläget”. Om hemknappen hålls intryckt mellan 1-3 sekunder kommer röstassistenten Siri börja lyssna efter frågor eller kommandon.

Senare modeller av iPad har ingen hemknapp. Då är det ett streck i botten av skärmen som skall svepas uppåt för att återgå till hemskärmen.

Volymknapparna

De två knapparna på iPadens långsida är till för att justera volymen på din iPad.’

Av/på-knappen

Precis som namnet antyder, denna knapp låser och låser upp skärmen och är också användbar för att stänga av och sätta på iPaden. Precis som hemknappen kan denna knapp hållas in cirka 3 sekunder för att ge användaren valet att stänga av iPaden helt och hållet.

Överblick av inställningar

Det finns massa inställningar på en iPad för att justera hur den fungerar. De flesta inställningar är troligtvis inte användbara för en nybörjare, men det kan ändå vara bra att känna till vilka möjligheter som finns.

iCloud-konto

När appen “Inställningar” har öppnats bör användarens namn stå högst upp i listan. Namnet länkar till sidan för iCloud, som är Apples egna molntjänst. Om du märker att ett annat namn än iPadens användare står skrivet här bör ni ta en titt på vilka möjligheter det finns att logga ut ur det felaktiga kontot för att undvika framtida trubbel med AppleID.

Inne på iCloud-inställningarna, leta gärna fram funktioner för säkerhetskopiering och se till att denna inställning är aktiverad. Det finns en DigiGuide på ämnet.

Aktivera wifi

Kontrollera att wifi är aktiverad och att anslutningarna fungerar: Det finns även en guide på ämnet wifi. För användare som vill ha åtkomst till internet när de inte är anslutna till ett wifi-nätverk är det viktigt att ha mobil datatrafik aktiverat. Denna inställning finns under “Mobildata”/”Mobilnät”.

Lösenkod & TouchID/FaceID

Ställ in en lösenkod och se till att den är säker: Lösenkoden består oftast av 4 till 6 siffror. För användare som använder iPad med touch ID kan det vara bra att änna till att TouchID (fingeravtrycksläsare) fungerar på upp till 5 olika fingrar men är väldigt känsligt för förändringar i huden. Om FaceID (ansiktsigenkänning) finns är det bra att känna till att det även fungerar i mörker, eftersom det är infraröda sensorer som känner av ansiktets form och inte en kamera.

Automatiska uppdateringar

Kontrollera att automatiska hämntningar av uppdateringar är aktiverade. Vi rekommenderar att ha enbart automatiska hämtningar aktiverade. Det gör det enklare för användaren att bara klicka på en knapp när hen vill installera själva uppdateringen och därmed fortfarande ha kontroll över när uppdateringar sker, om en osäkerhet finns.

Avslutningsvis angående inställningar så är det lämpligt att poängtera att det finns mycket mer att upptäcka. En bra idé är att visa sökfunktionen som kan användas för att söka upp olika inställningar. Här är ett par inställningar som kan vara bra att söka upp:

  • “veckonummer” - tar dig till inställningen som gör det möjligt att visa veckonummer i appen “Kalender”. En DigiGuide finns på ämnet Kalender.
  • “strömsparläge” - tar dig till sidan för att slå på batterisparfunktionen.

Ladda hem och testa en app

It goes without saying, appar utgör en viktig del av att göra en iPad användbar. Med det sagt, gäller det att hitta rätt appar att använda.

Topplistan över gratisapparna på App Store ger en bra överblick över det enorma utbud som finns.

I en situation där användaren är ny till iPad är det ofta överväldigande att se och lära sig flera olika appar på en och samma gång. Fokus bör snarare ligga på att hitta appar som får personen att återvända till att använda enheten på egen hand för att på så sätt bygga vidare på sitt självförtroende och därmed kompetens.

Vid egna rekommendationer av appar, försök att begränsa urvalet till gratisappar som inte kräver något konto för att logga in. Lösenordsknas är alltid skönt att undvika i början.

Här är ett gäng appar som lämpar sig utmärkt för en iPad-nybörjare:

Seterra - geografi för alla åldrar

Denna app har ett enkelt gränssnitt och inbyggda tävlingsmoment som gör det roligt att klicka loss.

Omni - nyheter i korthet

Gratis nyheter i kort format i ett enkelt användargränssnitt. Se till att inte acceptera notiser för minimera onödiga “pling”. Guide finns på ämnet.

IKEA - fönstershoppa

När katalogen inte finns kvar kanske appen kan hjälpa till att planera inköp eller inspireras.