håll_en_kurs_om_samsung
Dela till kollegorna

Håll en kurs om Android

Att tänka på inför en Android-kurs


  • "Android" är ett samlingsnamn för alla telefoner som kör operativsystemet Android. Bland de populäraste tillverkarna för Android-telefoner hör Samsung, Huawei, Doro, Sony och OnePlus. Dessa kan skilja sig stort från varandra. Fundera därför över om det kan vara lämpligt att fråga deltagarna vilken tillverkare på telefon de har.

  • Funktionerna i dessa telefonerna kan skilja sig från varandra. Det kan handla om de fysiska knapparnas placering eller hur de olika apparna ser ut och beter sig. Samsung-telefoner är oftast väldigt lika.

  • För att deltagaren skall kunna ladda ned tredjepartsappar från appbutiken Play Butik kan hen bli tillfrågad att ange betalningsinformation och adress. Det är möjligt att hoppa över detta steg.

  • Ett Google-konto är ofta en @gmail.com-adress. Det är förvånansvärt vanligt att personer har ett Google-konto som de inte känner till. Var uppmärksam på vilken mailadress som används om personen ställer frågor om lösenord.

Kursupplägg: Introduktion till Android/Samsung


Du behöver:

• En egen telefon att använda för demonstrationer

• Projektor + USB C till HDMI-adapter

• Deltagare med egna telefoner

• DigiGuider

Dessa guider är utmärkta att hålla en 45-60 minuters introduktion till Android/Samsung-telefoner. DigiGuiden Samsung-appar är ett index över några av de förinstallerade apparna som finns på de flesta Samsung-modellerna. Låt kursdeltagarna leka runt med telefonen och passa på att visa hur enkelt det är att exempelvis öka eller sänka textstorleken i appen Inställningar. Ett sätt att genomföra kursen är att låta deltagarna välja ut en varsin app som de vill ställa frågor kring och testa den tillsammans.

Guiderna om telefonappen och SMS är väldigt praktiska och fyllda med den grundläggande information som krävs för att använda en smart telefon som just en telefon, det vill säga ringa samtal och skicka SMS. Lägg stort fokus på att ingjuta principen om tab bar/bottenraden, det vill säga raden med ikoner längst ned på skärmen. Detta är ett återkommande tema i flera appar på alla smarta telefoner.

Guiden om Play butik kan vara bra att skicka med deltagarna som de får testa på hemma. Kom gärna med ett konkret tips på en app att ladda hem. Kanske någon av dina favoritappar? Se dock till att appen är gratis att ladda ned och använda för att inte sätta deltagaren i en situation där hen startar en prenumeration av misstag. I slutet av guiden finns lite olika förslag som du kan falla tillbaks på om du känner dig obekväm att lämna en personlig rekommendation!

Kursupplägg: Appfokus


• En egen telefon att använda för demonstrationer

• Projektor + USB C till HDMI-adapter

• Deltagare med egna telefoner

• DigiGuider

Appar, appar, appar. Det är helt galet hur stor del av vår tillvaro de utgör. De flesta är gratis, sjukt praktiska och dessutom ofta supereffektiva tidsfördriv för alla åldrar. Att hålla en kurs om appar kan tyckas vara väldigt abstrakt, men med hjälp av DigiGuiden "Ladda hem appar: Google Play" så kan det förhoppningsvis bli lite mer konkret vad en app är och varför alla borde kunna hämta appar.

Längst bak i guiden finns olika exempel på appar att hämta. Vissa av de apparna har även egna DigiGuider, så det kan vara lämpligt att välja ut en eller flera och ha de nära till hands under kurstillfället! Till exempel Sveriges Radio Play eller Pinterest.

Det kan även vara bra att ha guiden om alla standardappar nära till hands för att kunna förklara skillnaden mellan en app som är förinstallerad och tredjepart.

Relaterade inlägg

Håll en kurs om nyheter

Visst, papperstidningar och magasin har sin funktion. Men det är inte alltid en bär med sig dagstidningen under armen nuförtiden, så då kan det vara praktiskt att kunna läsa, lyssna alla se på nyheter online! Det är oftast gratis att läsa nyheter på nätet. Däremot finns det en hel del artiklar som är låsta bakom […]

Lär ut iPad till nybörjare

Att lära digitala nybörjare att använda en iPad kan vara utmanande och roligt på samma gång. I en handledningssituation kan det dessutom vara svårt att veta var en skall börja någonstans. I det här inlägget kommer du att få tips på en rad olika övningar som du kan falla tillbaka på när du introducerar en […]

Doro-kurs

Håll en kurs om Doro

Doro är ett varumärke på telefoner som är anpassade för äldre. Företaget har en rad olika telefoner i sitt sortiment - både smarta telefoner och vanliga knapptelefoner med begränsade funktioner. Detta inlägg kommer att fokusera på de Doro-modeller som är smartphones - det vill säga sådana som kan ladda hem och köra tredjepartsappar.