Nya socialtjänstlagen – hur kan vi stötta medborgare digitalt?

Den 1 juli 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft. Syftet med lagen är att göra socialtjänsten mer förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad. I fokus står att stärka människors egenmakt och att erbjuda stöd tidigare – innan problemen växer sig stora. Läs om lagen här. Bland nyheterna finns: DigiGuidens roll för att arbeta med den nya […]

Den 1 juli 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft. Syftet med lagen är att göra socialtjänsten mer förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad. I fokus står att stärka människors egenmakt och att erbjuda stöd tidigare – innan problemen växer sig stora.

Läs om lagen här.

Bland nyheterna finns:

  • Möjlighet att erbjuda stöd utan behovsprövning.
  • Större fokus på förebyggande arbete.
  • Krav på att verksamheten är kunskapsbaserad och jämställd.
  • Stöd ska kunna ges på ett enklare, snabbare och mer flexibelt sätt.

DigiGuidens roll för att arbeta med den nya lagen

DigiGuiden är inte ett socialt arbete i sig – men det är ett konkret och välbeprövat verktyg som många kommuner redan använder för att stärka digital delaktighet och främja egenmakt. Det passar därför väl in i det förändrade uppdrag som den nya lagen innebär.

Några exempel:

  • Förebyggande insats: Genom att erbjuda invånare tydliga och lättlästa guider om digitala samhällstjänster, bank, e-post och appar minskar risken för att människor hamnar i digitalt utanförskap – något som ofta går hand i hand med socialt utanförskap. Våra guider om FaceTime eller Google Meet kan göra det enklare att hålla kontakt med nära och kära. Guiden om 1177 kan hjälpa personen i kontakt med vården. Guiderna om att handla mat online gör det också möjligt för folk som bor långt från butiker att ha enklare tillgång till livsmedel.
  • Lättillgängligt stöd utan trösklar: Guiderna kan delas ut i kommunens lokaler, kontaktcenter eller äldreboenden – utan att någon behöver söka om stöd eller uppfylla kriterier. Det blir färre hinder att öka sin digitala kompetens när materialet är tryckt. Dessutom kan kommunen arbeta aktivt med att dela ut materialet via t.ex. hemtjänst.
  • Stöd till personal: DigiGuiden fungerar också som ett arbetsmaterial för kommunens personal. Exempelvis inom äldreomsorg, funktionsstöd eller socialpsykiatri – där personal kan använda guiderna i sin dagliga kontakt med brukare. Men också för att öka sin egen kompetens! Vi får ofta höra att DigiGuiderna hjälper Android-användare att förstå sig på iPhone, och vice versa.
  • Stärker kunskap och självständighet: Målet med varje guide är att ge användaren verktyg att klara något själv – och få självförtroende att våga mer. I kombination med en skicklig handledares peppande ord och vägledning kan ännu fler personer våga sig ut på internet och fortsätta bygga på sin digitala kompetens.

Arbetar du inom en verksamhet som påverkas av den nya socialtjänstlagen och vill ha hjälp och inspiration att integrera guiderna i ert arbete? Boka tid för bollplank så hörs vi vidare...


Upptäck DigiGuiden

En tjänst för utbildningsfoldrar för digitala nybörjare. Guiderna  används av kommuner runt om i hela landet för att främja digital inkludering i det dagliga arbetet.
En hög med DigiGuider på ett bord. Guiden som ligger överst handlar om att uppdatera telefoner och surfplattor.